Monday, August 24, 2009

Mari Berpantun...

Di sebuah kampung di ulu sungai berlangsungnya pertandingan berbalas pantun antara Sekolah Menegah Perempuan Changlun dan Sekolah Menegah Perempuan Balik Pulau...

Pengerusi Majlis : Asalamualaikum dan salam sejahtera kepada para hadirin sekalian. Terima kasih kerana sudi datang untuk memeriahkan lagi pertandingan berpantun antara dua buah sekolah yang sangat popular di daerah ini. kaedahnyer la...

-->Jual beli pantun bermula...

amyn kebas menjual :
sudu cicah gula..
makan ngn anak leman..
jgn keluh jgn resah..
jam 4 kita start makan...

che nelle membeli :
dalam lauk suma bergula,
dalam ayaq memang bergula,
mee goreng sudah tersedia,
nasi berlauk memang selera...

iklan jap, c amyn kebas pening dengan esaimen
tapi che nelle mejual lagi :
kpala aku pung dah berputer2,
buat keja byk main2,
ok la meet u later,
continue wit ur esaimen

dalam penin2 amyn kebas membeli pantun che nelle :
pakai baju warna merah,
anak cina ketawa berdekah-dekah,
andai ituew kputusan tuan hamba,
hendaklah saya pasrah dan redha..

che nelle membalas :
indah sungguh alunan canggai,
indah lagi badarsila,
kenapa tuan hamba berskema bagai,
hanya datang menjamu selera..

amyn kebas :
bukan skema,
tidak juga perfect,
janggal rasanya,
datang bertandang tanpa bertanya

che nelle :
sudah malam datangya purnama,
tubuhnya insan tidurnya lena,
kalau bertandang tidak bertanya,
maka laparlah jwabnya...

dah penat berpantun tapi ada lagi nak sambung..melawan nampak..

amyn kebas
mkn nasi sambil bersila,
tidur pula bantal dkepala,
selamat mlm selamat lena,
jam 4 ak ke sana.

Che nelle tak mau mengalah..anak murid che amah katakan..
jam 2 tanda waktunya,
tidurnya aku tidaklah lena,
pikirkan makanan didapur sana,
takut dicuri oleh yap c cina...

sekian la sudah pertandingan pantun tuan2 dan puan...

*jadinye pantun neh tyme aku ngn amin discuss melalui YM pasal nak makan ape tyme sahur and jam brapa nak datang bilik...sangat amatur ye pantun neh, yer la pegmalaman pun takde apatah lagi nak wakil bagai...
tapi kalu makcik2 dan pakcik nak tempah untuk ketua rombongan meminang untuk berpantun silakan...amyn kebas memang availablable..wasalam

1 kate korang:

AzwaZynal said...

:p
ingatkan pertandingan betol tadi..